Arhiva Cinema City 2008.

Estrellita - Pesem za domov

Estrellita

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Slovenija
Godina proizvodnje: 2007.
Trajanje: 97 min

Režija: Metod Pevec
Scenario: Metod Pevec, Gareth Jones, Abdulah Sidran

Glavne uloge: Silva Čušin, Marko Kovačevik, Senad Bašić, Mediha Musliović, Karin Komljanec, Tadej Troha, Ana Temeljotov

Programska selekcija: Balkan Buster

Sinopsis:
Dora Fabiani (Silva Čušin) je učiteljica klavira, koja je 30 godina bila supruga i muza violiniste Mihaela Fabianija. On je bio uspešniji, ali je ona bila njegova desna ruka. Nakon neočekivane smrti Fabiana, Dora otkriva da ona nije bila jedina žena u njegovom životu. Ona je duboko povređena njegovom prevarom. U tom momentu, u njen život ulazi skromni dečak Amir (Marko Kovačevik), koji potiče iz siromašne porodice. Amir tvrdi da je svirao sa njenim pokojnim mužem i želi poslednji put da svira Fabianijevu dragocenu violinu. Dora mu dopušta i ispostavlja se da je dečak talentovan, ali da mu nedostaje muzičko obrazovanje i sopstvena violina. Amir počinje da dolazi kod Dore da svira violinu, i Dora oseća da bi dragoceni instrument trebalo da pređe u ruke dečaka. Ona mu organizuje časove muzičkog i prati ga u njegovom napredovanju.
Međutim, tada se pojavljuje Dorin sin Julijan (Tadej Troha), koji ceni samo finansijsku vrednost violine i poziva se na svoje nasledno pravo na instrument. Dok Doru zanima samo muzička sudbina violine, Julijan u njoj vidi samo hrpu novca. Budući da Dora ostaje gluva na njegove zahteve, Julijan odlučuje da preduzme stvar u svoje ruke i upućuje se siromašnoj i nesrećnoj porodici koja polaže visoke nade u instrument.
Ipak je Julijan tipičan razmaženi sin i nespreman je na ono što sledi - upoznaje Amirovu lepu i odlučnu majku, i prvobitni konflikt prelazi granicu mržnje ka ljubavi...

Official site

Trailer

Nagrade:
Dialog Award, 2007 Cottbus Film Festival of Young East European Cinema
Best Actress (Silva Čušin), 2007 Slovene Film Festival


(klik za veću sliku)