E-Play


Programska selekcija: Muzički program
subota, 25. nov 2023. @ 22:30 - KS Svilara / Novi Sad

U organizaciji Udruženja Cinema City, od 25. novembra do 1. decembra, biće realizovana dva projekta: Internacionalni filmski festival i CON konferencija. SKCNS Fabrika, Kulturna stanica Svilara i Pozorište mladih biće mesto susreta filma, muzike i diskusija na temu umetnosti i kreativnih industrija. 

Na ovom događaju slušaćemo i E-Play, beogradski alternativni sastav koji će nastupiti u Kulturnoj stanici Svilara, u petak, 25. novembra, u okviru BUNT showcase-a.

E-Play je srpski alternativni sastav iz Beograda, osnovan 1998. godine. Vrlo jedinstvenog zvuka koji karakterišu distorzirani bas, drum & bass ritmovi i nežne, atmosferične gitare. Ovaj bend već na početku svoje karijere veoma brzo nalazi svoje mesto na srpskoj rok sceni. 

Sastav E-play iza sebe ima pet studijskih albuma, veliku listu samostalnih i festivalskih nastupa, učestvovao je i na više kompilacija. Muzika ovog benda nalazi se u filmovima: Munje, Potera za srećkom, Zduhač znači avantura.


Bend E-play je krajem 2013. objavio album Obični ljudi sa koga su se ubrzo izdvojili hitovi Divan Dan, Hiljadu ljudi i Ljubica. Tokom proteklih godine pesma Divan Dan osvaja prvo mesto na mnogim domaćim listama, a u isto vreme dobija i “Megafon” nagradu za najbollji singl godine. Iako ima preko 5 miliona pregleda na youtube Divan dan spada u najomiljenije pesme kada je u pitanju koncertno izvođenje ovog sastava. 

U aprilu 2018. godine ovaj bend izbacuje album Sloboda i ostvaruje veliki broj pozitivnih kritika kako medija tako i publike. Na svim godišnjim listama najboljih albuma iz 2018. godine Sloboda se nalazi u prvih 5.  Drugi singl sa albuma Sloboda pod nazivom Srešćemo se neki drugi put dobija ponovo Megafon nagradu za singl godine. Radio 202 dodeljuje drugo mesto za najbolji singl godine 2018. za isti taj singl.  Beogradski E-play je bio izabran da predstavlja Srbiju na jednom od najvećih i najuticajnijih evropskih muzičkih festivala ESNS. Ubrzo posle toga bend izbacuje album Sloboda i na vinilu i objavljuje spot Sloboda koji privlači veliku medijsku pažnju.  U spotu se pojavljuje glumica Sloboda Mićalović. Tokom 2021. godine bend dobija nagradu za pesmu Sloboda za najbolju pesmu i spot godine od RTS/a. Godina 2022. je veoma značajna za ovaj bend, a pogotovo zbog toga što je bend uradio pesmu sa Bajagom pod nazivom Hotel Jugoslavija za koju je dobio nagradu emisije Bunt (RTS) za najbolju pesmu i spot, a 2023. godine je primio GODUM povelju za najemitovaniju ROK interpretaciju za istu tu pesmu.

E-play je nedavno pustio u etar novi singl pod nazivom Nije da nije koji najavljuje početak rada na šestom po redu studijskom albumu. U spotu glavnu ulogu tumači naš poznati glumac Dragan Mićanović.