02/04/2010 06:41

Džulijet Luis otvara Cinema City

Čuvena holivudska glumica Džulijet Luis otvoriće filmski festival Cinema City 5. juna u Novom Sadu. Džulijet će zvanično otvoriti filmski program festivala, a sa svojim novim bendom „New Romantics” te večeri nastupiće u okviru muzičkog otvaranja festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi. Glumica će biti glavna inostrana gošća festivala, a publika će biti u prilici da vidi neke od kultnih filmova u kojima je igrala, kao i da učestvuje u otvorenoj press konferenciji na festivalu i da razgovara sa njom. Pored toga, Džulijet Luis će održati i master – klas za studente i mlade filmske umetnike.

Džulijet Luis, jedna od najtalentovanijih holivudskih glumica svoje generacije, prepoznata je kao neko ko može da iznese najrazličitije uloge. Publiku i kritičare oduševila je prvi put svojom ulogom u filmu „Rt straha” Martina Skorsezea, za koju je bila nominovana za Oskara 1991. godine. Do danas, u svojoj bogatoj karijeri, radila je sa nekim od najpoštovanijih reditelja današnjice, Martinom Skorsezeom, Vudijem Alenom, Oliverom Stounom, Gerijem Maršalom.

Džulijet je tokom devedesetih igrala u nekoliko sada legendarnih filmova i predstavila svetu svoj moćni glumački talenat. Bilo da glumi u potresnim dramama ili u komedijama, glumica u svojim ulogama pokazuje izuzetan opseg i originalan i očaravajući stil glume.

Uloga Denijel Boden, u filmu Martina Skorsezea „Rt straha” donela joj je nominaciju za Oskara i Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, dok su upečatljive scene sa Robertom de Nirom postale filmski klasici. Sa Vudijem Alenom radila je film „Muževi i supruge” 1992. godine, a zatim su usledili filmovi „Te noći” Krega Bolotina, kao i „Kalifornija” u kome je igrala sa Bredom Pitom.

Svakako najzapaženije uloge ostvarila je u filmovima „Šta izjeda Gilberta Grejpa” glumeći zajedno sa Džonijem Depom i Leonardom Dikaprijom, kao i u kontroverznom filmu Olivera Stouna „Natural Born Killers”, u kom ona i Vudi Harelson tumače uloge masovnih ubica koji postaju narodni heroji.

Usledili su ”Strange days” rediteljke Ketrin Bigelou sa Ralfom Fajnsom, kao i sada čuveni „Od sumraka do svitanja” reditelja Roberta Rodrigeza i scenariste Kventina Tarantina u kome joj je partner bio Džordž Kluni. Njen poslednji film ”Sympathy for Delicious” premijerno je prikazan na ovogodišnjem Sundance festivalu.

Pored uspešne filmske karijere Džulijet Luis je oduvek gajila veliku ljubav prema muzici. Prethodnih nekoliko godina aktivno je širom sveta nastupala sa svojim sada bivšim bendom ”Juliette and the Licks”, a iza njih je i četiri studijska albuma. Naša publika imala je priliku da ovaj energični bend čuje i vidi na Exit festivalu 2008. godine. Iako su joj mnogi zamerali da je zbog muzike zapostavila svoju filmsku karijeru, glumica je govorila:

”Uživam u snimanju filmova, volim drame, ali to nije jedina stvar koja je hrana za moju dušu. Ona je sazdana od muzike, drame i živih svirki, i sada imam osećaj da radim sve što treba da radim i za šta sam stvorena”. Publika festivala Cinema City biće u prilici da upozna ovu sjajnu umetnicu i kao glumicu i kao muzičarku.