03/10/2019 07:49

Cinema Now nastaje iz čežnje.

Cinema Now nastaje iz čežnje.

To je delom naša čežnja za novosadskom publikom, za našim višegodišnjim druženjima pod letnjim nebom u Dunsavkom ili Limanskom parku, za pitanjima i komentarima, za oduševljenjem i razočarenjem, za poznatim i novim licima osvetljenim slovima sa odjavne špice.

To je i čežnja publike za filmom. Za filmom koji je otkrila, filmom koji je njen, koji nije svako gledao, filmom autora kog je upoznala i pitala.

Na kraju, to je delom i čežnja jedne generacije filmskih stvaralaca. Neizlečiva čežnja za izgubljenom mladošću, domom ili funkcionalnim društvom. Čežnja koju su tako vešto artikulisali u svojim fantastičnim filmovima.

U pokušaju da ovu emociju kanališemo i materijalizujemo, za novi sastanak sa publikom odabrali smo filmove iz regiona koji su nas posebno intrigirali ili dirnuli u poslednje dve godine, filmove za koje osećamo da su nedostajali nama i publici u Novom Sadu.


Neki od autora su ovoj publici već dobro poznati po nagradama koje su osvajali u sekcijama Nacionalna klasa i Up to 10.000 Bucks festivala Cinema City. Neke će publika prepoznati po lepim vestima koje su stizale sa festivala u Kanu, Karlovim Varima, Roterdamu ili Juti, a za neke će možda čuti po prvi put.

Ovi uzbudljivi mladi autori, dobri poznanici i stranci, dolaze iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Grčke i Srbije i donose priče o ženskoj emancipaciji i materinstvu, borbi protiv korupcije i zločina, o odlascima i povratku kući, o seksualnosti i identitetu. Videćemo upečatljive slike iz propalih socijalističkih giganata, zabačenih sela božanstvene prirode, distopičnih kamenoloma, salonskih stanova, kamenih gradova na obali i romskih naselja u predgrađu.

Čežnja je jaka, ali kraj oktobra je blizu.

Milan Stojanović, programski direktor