Bolesna štenad (Bunt Showcase)


Programska selekcija: Muzički program
subota, 25. nov 2023. @ 21:30 - KS Svilara / Novi Sad

U organizaciji Udruženja Cinema City, od 25. novembra do 1. decembra, biće realizovana dva projekta: Internacionalni filmski festival Cinema City i CON konferencija. SKCNS Fabrika, Kulturna stanica Svilara i Pozorište mladih biće mesto susreta filma, muzike i diskusija na temu umetnosti i kreativnih industrija. 

Na ovom događaju slušaćemo i Bolesnu štenad, beogradski pank bend koji uvek garantuje vrhunsku atmosferu, a nastupiće u Kulturnoj stanici Svilara, u petak, 25. novembra, u okviru BUNT showcase-a.

Bend Bolesna Štenad nastao je 2010. Ovaj beogradski pank bend prepoznat je već na početku karijere po oštrim, satiričnim tekstovima, brzim rifovima i žestokim, zanimljivim nastupima na kojima su članovi benda često kostimirani. Zbog toga nije neobično što su njihovi koncerti redovan deo programa najznačajnijih muzičkih festivala i koncertnih prostora širom regiona. 
Prvi album Loše, Loše (2011) snimljen je u studijima Underground i Srbijashumex i iste godine je proglašen za najbolji album po izboru publike i kritike u emisiji „Gruvanje“ RTV-a. Sa ovog albuma izdvajaju se pesme „HimnaInfostanVikend i Letnji hit i postaju svojevrsne generacijske himne kao dokument vremena u kojem su nastale. U takmičarskom delu festivala Dan D posvećenom sećanju na Milana Delčića-Delču 2013. osvajaju prvu nagradu.


Drugi studijski album „Desiće se lepe stvari" izdali su krajem februara 2015. za izdavačku kuću RockSvirke Records. I na ovom albumu Bolesna Štenad britko i duhovito opisuju stvarnost u kojoj žive, nevezano da li govore o stanju na srpskoj rok sceni ili državi uopšte. Pesme Multietnička atrakcija”, Komšinice” i Život je lep” dobijaju status kultnih, a Bolesna Štenad status ozbiljnog benda koji ima mnogo toga da kaže i pokaže na sceni i van nje.
Godine 2019. izdaju treći album pod nazivom Gde su te manekenke, gde je taj kokain”, i potpisuju ga za Maskom records. Producent i snimatelj na albumu je Nikola Vranjković, koji takođe učestvuje u snimanju gitarskih deonica i aranžiranju pesama.
Bolesna Štenad su: Aleksandar Marković Lama (vokal), Zoran Mladenović Kiza (gitara), Marko Jablanov Džeb (bas gitara), Marko Šolić Šulc (gitara) i Dario Ilinčić (bubnjevi).