19/06/2011 09:41

Bogat filmski program drugog dana festivala

Arena Cineplex sala 5 - pogledajte!

Pregled filmskog programa drugog dana festivala započećemo predstavljanjem filmova koji će biti prikazani na glavnoj festivalskoj lokaciji Cinema City 2011 – sala 5 Arena Cineplex. Program počinje projekcijom filma „Limbo“ u 15:30h, odličnim ostvarenjem Marije Sodal. Nagrađen za najbolju režiju na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Montrealu, film "Limbo" plete lepu priču o odrastanju koja će uvući publiku u živote glavnih junaka. U 18h ne propustite da pogledate komediju “Tamara Dru” autora nezaboravnih filmskih klasika “Kraljica”, “High Fidelity” i “Opasne veze”, Stivena Frirsa. Popularna grafička novela Posi Simonds "Tamara Dru" je moderna obrada književnog klasika "Daleko od razuzdane gomile" Tomasa Hardija. Smeštena u romantičnoj engleskoj pastorali, ova priča je vesela i na momente mračna komedija o mladoj novinarki rastrzanoj između dva ljubavnika.

Premijera filma “Ako zrno ne umre” reditelja Siniše Dragina, jedna od četiri premijere selekcije Nacionalna klasa, biće prikaza na istoj lokaciji sa početkom u 20:30h. “Ako zrno ne umre” nudi gledaocima univerzalnu i provokativnu priču o značaju čovekove volje u očuvanju sopstvenog identiteta i autentičnosti. Film je inspirisala dve stotine godina stara rumunska legenda o fantomskoj crkvi koja putuje Dunavom, stvarajući pozadinu za savremenu priču o sudbini dva oca, Srbina i Rumuna, čiji se životi ukrštaju na ovoj reci. U 23:00h sledi još jedan naslov selekcije Nacionlna klasa, originalno dokumentarno ostvarenje Mile Turajlić – “Cinema Komunisto”. Film istražuje mit koji je stvorio Jugoslaviju, predsednika Tita, čoveka koji je režirao tu zamišljenu priču, i način na koji su se slika i realnost razišli sve do konačnog kolapsa.

Arena Cineplex sala 2 - pogledajte!

Komedija “Magarci” Moraga Mekinona sa početkom u 16:00h otvoriće filmski program drugog dana festivala na lokaciji Arena Cineplex sala 2. Ova gorko-slatka komedija povešće vas u spektakularne avanture glavnog junaka Alfreda. U 18:00h, na istoj lokaciji, u okviru selekcije Fokus: Austrija, bićete u prilici da pogledate film “Amerika iznutra”, portret šest srednjoškolaca koji žive u malom pograničnom gradu u Teksasu. U ovoj priči prepliću se potpuno različiti junaci spojeni zajedničkim snom o savršenom životu!

Premijeru filma “Uz Fidela do kraja”, prvog domaćeg ostvarenja nastalog u srpsko-kubanskoj produkciji autora Gorana Radovanovića, moći ćete da pogledate u 20h. Premijeri će prisustvovati i ekipa filma koja će, po završetku projekcije, pozdraviti publiku festivala. Odličan dokumentarac, specijalna projekcija festivala pod nazivom “U slavu filmovima: Priča o američkoj filmskoj kritici”, premijerno će biti prikazana u 22:30h. Premijeri će prisustvovati i autor Džerald Peri, a posetioci će biti u prilici da u okviru Q&A programa razgovaraju sa rediteljem filma, kao i selektorkom festivala Cinema City, Dubravkom Lakić.

Arena Cineplex sala 1 - pogledajte!

Kako deluju snažni ritmovi hip-hopa na društvo i kulturu, i kakvu poruku nam šalju, saznajte u filmu „Furiozne sile rime“ selekcije Nobarcode koji će biti prikazan u sali 1 bioskopa Arena Cineplex sa početkom u 16h. U okviru Omaža stanom autoru, koja je ove godine posvećena Šarunasu Bartasu, jednom od najznačajnijih reditelja savremene kinematografije, moći ćete da pogledate film „U sećanju na dan koji je prošao“ sa početkom u 18h. Nakon toga, u 20:30h, sledi ostvarenje čuvenog Tara, pod nazivom „Autsajder“. Drugi igrani film u bogatoj karijeri Bele Tara je priča koja prati stradanja Andraša Saboa, mladog violiniste i teškog pijanice koji nema kontrolu nad svojim životom. U 23h počinje film “Vreme za umiranje”, hipnotišuće poetskim stilom, rediteljka Keđežavska otvara filmski prozor u život i strahove stare i usamljene žene.

Katolička porta - pogledajte!

Ne propustite priliku da se drugi dan festivala zabavite uz originalu komediju Gustava Tareta pod nazivom “Zidovi koji nas dele”, u kom reditelj pokušava da razreši misteriju, da li i kako je moguće ostvariti “životno poznanstvo” pored svih prepreka jedne urbane džungle od grada, kakav je Buenos Aires - grad od tri miliona ljudi. Ova odlična komedija biće prikazana u bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti sa početkom u 21:15h. Po završetku ove, u 23:15h sledi projekcija filma selekcije Nobarcode pod nazivom “Leto Golijata”. Višestruko nagrađeno ostvarenje mladog Nikolasa Perede je, pored prikazane neobično lepe mladalačke čežnje, jedinim delom komedija, jednim krimi priča, kao i elegantan kolektivni portret meksičkog društva sa margina.

Kulturni centar - pogledajte!

Program nove festivalske lokacije Kulturni centar Novog Sada počinje u 16h projekcijom filma “I Bog stvori kafansku pevačicu” Jovana Živanovića iz 1972. godine u kom jednu od glavnih uloga tumači Velimir Bata Živojinović, jedno od najznačajnijih imena domaće kinematografije. Potom, sa početkom u 19h, prikazaće se filmovi selekcije Up to 10.000 bucks, i to sledećim redosledom: “Iza zgrade” Ognjena Glavonića, “Udvarač” Marine Seresesky i Micićev kofer“ Slobodana Simojlovića. U 21h pogledajte film nove selekcije Hungry Days pod nazivom „Gospodov BMW“ Žan-Šarla Ija, u kom prikazanje misterioznog bića preokreće život glavnog junaka i dovodi ga u sukob sa porodicom i dodatašnjim „radnim“ navikama. Ukoliko ste ljubitelji napetih trilera, onda nemojte propustiti film Igora Šterka, 9:06, koji će se prikazivati na istoj lokaciji u 23h. Istraživanje neobičnog samoubistva postaje bolesna opsesija inspektora koji polako preuzima žrtvin identitet.

Dunavski park - pogledajte!

U jednoj od najlepših festivalskih lokacija, u bioskopu na otvorenom smeštenom u Dunavski park, u 21:15h možete pogledati film „Bijelo dugme“ selekcije Planet Rock koji govori o kontrovezama jednog od najznačajnijih bendova na prostorima bivše Jugoslavije. 23:15 je vreme za ljubitelje zlatne filmske klasike, kada će biti prikazane fascinantne „Svetlosti velegrada“ Čarlija Čaplina iz davne 1931. godine. Uživajte u bogatom filmskom programu drugog dana festivala Cinema City!

Lep filmski provod drugog dana festivala Cinema City!