07/06/2011 09:15

Bela Tar gost na Cinema City festivalu

Selekcija: Omaž stranom autoru - Bela Tar

Ove godine gost Cinema City festivala biće jedan od najznačajnijih savremenih filmskih autora, mađarski reditelj Bela Tar. Publika će imati priliku da pogleda neka od njegovih ostvarenja, koja su ušla u istoriju filma, kao i da se susretne sa ovim kultnim stvaraocem kroz razgovor nakon projekcije.

Jedan od filmova Bela Tara koji će biti prikazan na Cinema City festivalu je njegovo novo ostvarenje "Torinski konj". Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, na kom je trostruko nagrađen - Srebrnim medvedom, Gran prijem žirija i FIPRESCI priznanjem. Ova art drama govori o čuvenom događaju u Torinu, kada je poznat filozof, Fridrih Niče, sažalivši se na išibanog konja, doživeo nervni slom, nakon koga je ostao prikovan za krevet bez moći govora do svoje smrti. Postavlja se pitanje šta se zapravo desilo sa konjem.

''Dok nas glas iz pozadine uvodi u priču, na platnu vlada mrak. Sledi paklena, fantastična muzika Mihalja Viga koja opsesivno prati dugu scenu u kojoj konj trči kroz oluju. Slika izvrnute kosmičke agonije......apokalipsa. Počinje 6 dana predstavljenih u filmu, u kome Bela Tar uspeva da i najobičnije pokrete pretvori u snažne rituale, poslednji zrak svetlosti u svetu utonulom u zaborav'' govori Ticijana Finci, ovogodišnja selektorka Cinema City festivala, pojašnjavajući Tarovu filmsku ''apokaliptičnu i poetičnu viziju sveta i života''.

Bela Tar je film “Torinski konj” najavio kao poslednji u svojoj bogatoj karijeri, uz želju da otvori prostor mladim filmskim umetnicima. Nastavak filmske karijere najavljuje u bavljenju produkcijom, kako bi mladima dao šansu da snimaju filmove.

Počevši da se bavi filmom amaterski sa 16 godina, Bela Tar privlači pažnju mađarskih studija već sa svojim ranim radovima. Sa poznatom televizijskom adaptacijom Šekspirovog “Magbeta”, njegov rad dobija prepoznatjiv vizuelni pečat i metafizičku perspektivu, sličnu onoj kod Andreja Tarkovskog. Usledili su njegovi najčuveniji filmovi, kao što su “Proklestvo” i legendarni višečasovni “Satanski tango”, za koji mu je trebalo punih sedam godina da ga dovrši, a zatim i filmovi novijeg datuma “Verkmajsterove harmonije”, “Prolog” i “Čovek iz Londona”.

Publika Cinema City festivala će imati priliku da, pored filma "Torinski konj", u okviru Omaža Beli Taru pogleda njegova čuvena ostvarenja “Hotel Magnezit”, “Porodično gnezdo”, “Autsajder”, “Magbet”, “Ljudi iz predgrađa”, “Almanah jeseni”, “Prokletstvo”, “Putovanje ravnicom”, “Verkmajsterove harmonije” i “Prolog”. Nakon projekcije filma "Torinski konj" uslediće jedinstvena prilika za razgovor publike sa autorom, Bela Tarom.