20/06/2011 10:15

Žanrovska raznovrsnost trećeg dana festivala

Arena Cineplex sala 5 - pogledajte!

Treći dan festivala Cinema City na glavnoj lokaciji, u sali 5 bioskopa Arena Cineplex, počinje u 15:30h komedijom „Zidovi koji nas dele“ selekcije 360° koja će nam prikazati (ne)moguću misiju: kako ostvariti blisko poznanstvo u gradu od tri miliona ljudi?! U 18h na istoj lokaciji nemojte propustiti uzbudljivu i višestruko nagrađenu dramu Agustija Viljaronge pod nazivom „Crni hleb“ u kom jedno misteriozno ubistvo iznosi na videlo dugo čuvane tajne stanovnika malog španskog sela. Repertoar na ovoj lokaciji do kraja trećeg dana festivala posvećen je takmičarskoj selekciji Exit Point, tako ćete u 20:30h moći da pogledate film „Obilaznica“ rumunskog reditelja Bogdana Apetrija. Glavna junakinja u filmu, Matilda, planira da jednodnevni dopust odsustva iz zatvora završi begstvom, međutim splet neverovatnih okolnosti i potreba da se suoči sa prošlošću znatno će otežati njenu prvobitnu nameru. Posetioci će biti u prilici da pozdrave Anu Ularu, glumicu filma "Obilaznica".  23:00h je vreme za šokantnu „Crnu Veneru“, istinitu dramu o sudbini Sare (Sarki) Bartman, mlade Južnoafrikanke, koja je početkom XIX veka prodata u roblje i ''izlagana'' kao cirkusna nakaza po celoj Evropi.

Arena Cineplex sala 2 - pogledajte!

Film „Tamara Dru“, komediju čuvenog Stivena Frirsa, našoj publici poznatog po kultnim filmovima „Opasne veze“, „High Fidelity“, „Kraljica“, možete pogledati u sali dva bioskopa Arena Cineplex sa početkom u 16h. Sa pozitivnim raspoloženjem i smehom nastavljamo projekcijom filma „Slučajna otmica gospođe Elfride Ot“ selekcije Fokus: Austrija. Kada glavni junak, Horst, „pozajmi“ jednu stariju gospođu iz bolnice, da bi „opravdao“ primanje bakine penzije i stišao preteći skandal, avanture tek počinju...! U 20h sledi premijera filma Saše Matijevića „Put vetra“, koji će nakon domaće premijere na festivalu Cinema City imati evropsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu Karlovi Vari. 22:30h je vreme za projekciju filma „Sutra“ selekcije Balkan Box. Višestruko nagrađivana ljupka drama Marijana Krisana je priča o slučajnom prijateljstvu koje na poznaje jezičke barijere, priča o nadi, humanosti i mogućnosti da se ostvare snovi o boljem životu.

Arena Cineplex sala 1 - pogledajte!

Treći dan festivala na lokaciji Arena Cineplex sala 1 počinje filmom “Leto Golijata”. Za sve one koji prethodni dan nisu pogledali originalno ostvarenje Nikolasa Perede, prava je prilika da nadoknade propušteno. U 18h vreme je za filmske retrospektive. Prvi omaž u nizu posvećen je Šarunasu Bartasu, čuvenom litvanskom reditelju, u okviru kog ćemo moći da pogledamo njegovo briljantno ostvarenje vrlo simboličnog značenja “Hodnik”. Nakon ove projekcije, u 20:30h, sledi program u čast svetski značajnom mađarskom reditelju, Beli Taru, sa filmom “Ljudi iz predgrađa”. Veče retrospektive završiće se filmom Dorote Keđežavske pod nazivom “Ja sam” - nežnom pričom o dečaku koji odlučuje da bude otpadnik od društva i beži iz sirotišta kako bi pronašao svoj identitet i mesto u životu. Projekcija Dorotinog filma iz 2005. počinje u 23:15h

Katolička porta - pogledajte!

Filmski hednonizam u Katoličkoj porti kreće u 21:15h projekcijom filma „Cinema Komunisto“ Mile Turajlić. Pomoću odlomaka iz desetina zaboravljenih jugoslovenskih filmova, "Cinema Komunisto" je priča o Jugoslaviji na način na koji ona nikada nije ispričana na filmskom platnu! 23:15h je vreme za komediju “Noć i dan” selekcije 360° u kojoj sticajem okolnosti srećno oženjeni korejski slikar beži iz svoje zemlje u Pariz, gde se zaljubljuje u mladu, misterioznu ženu.

Kulturni centar - pogledajte!

U čast velikanu srpskog filma, čuvenom Velimiru Bati Živojinoviću, posetioci festivala Cinema City biće u prilici da u sali Kulturnog centra sa početkom u 16h pogledaju kultno ostvarenje Rajka Grlića “U raljama života” iz 1984. U 19h slede projekcije kreativnih ostvarenja mladih autora programa Up to 10.000 bucks. Redosled projekcija učesnika Up to 10.000 bucks selekcije za 20. jun je sledeći: “Crveni makovi” Nebojše Nenadića, “Obilazak sa vodičem” Benjamina Freidenberga, “Baka je otišla” Tomasza Jurkiewicza, “Polazak” Gorana Stankovića. Nakon Up to 10.000 bucks programa u 21h proverite zašto neodoljiv, višestruko nagrađen film „Zamka za rakove“, koji će nas povesti u problematičan raj na pacifičkoj obali Kolumbije, predstavlja svetsku kinematografiju u svom najboljem izdanju. U čast članu žirija, u 23:00h, pogledajte dva filma poznatog slovenačkog reditelja Jana Cvitkoviča, „Znam“ i „Totalni gambit“.

Dunavski park - pogledajte!

Odličnoj atmosferi trećeg festivalskog dana doprineće i program bioskopa na otvorenom u Dunavskom parku! Posetioci će moći da u 21:15h pogledaju film „Tomi“ selekcije Planet Rock, da se zabave originalnom pričom podržanom kultnom rok operom benda The Who. U ovoj filmsko-muzičkoj atrakciji, između ostalih, igraju Roger Daltrey, Ann-Margret, Oliver Reed, Elton John, Eric Clapton, Jack Nicholson, Tina Turner… U 23:15h posetioci festivala moći će da uživaju u klasiku selekcije Peđina lektira svetskog filma, zahvaljujući Bunjuelovoj “Lepotici dana”. Nagrađeno Zlatnim lavom, Bunjuelovo remek-delo govori o seksualnoj opsednutosti žene koja odlučuje da se tokom dana, dok je njen muž na poslu, bavi prostitucijom.

Uživajte u filmskom programu trećeg dana festivala Cinema City! Pišite nam vaše utiske o pogledanim filmovima putem naših društvenih mreža na Facebooku ili Twitteru. Pogledajte atmosferske fotografije festivala na našem profilu na Flickru.