Arhiva Cinema City 2008.

Ahlaam

Dreams

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Irak
Godina proizvodnje: 2005.
Trajanje: 110 min

Režija: Mohamed Al Daradji
Scenario: Mohamed Al Daradji

Glavne uloge: Aseel Adel, Bashir Al Majid, Mohamed Hashim

Programska selekcija: Democracy / Export-Import

Sinopsis:
Uplašeni Bagdad 2003. godine... Zbunjenost, neizvesnost i smrt obrušuju se na bombardovane ruševine grada. Krećemo se između prošlosti i sadašnjosti tri iračka života koje je zadesio haos američke "juriš" kampanje.
Ahlaam (Aseel Adel) je izgubljena mlada žena, koja je završila u duševnoj bolnici posle silovitog hapšenja njenog muža na dan venčanja. Njeno zdravlje je duboko narušeno, i ona živi u stanju potpune deluzije. Brutalno oštećena od strane režima, za Ahlaam nema puno nade, a ostali su joj samo snovi...
Dr Mehdi (Mohamed Hashim) je idealista koji puno radi, i koji je prognan da radi u bolnici uprkos njegovim sposobnostima. Zalaže se za slobodan Irak u kom se humanost slavi, i gde će ljudska misija za istinu i dobrotu trijumfovati nad brutalnostima kojima je postao svedok. Ali da li će Mehdijev duh preživeti pustošenja i očevu političku prošlost?
Ali (Bashir Al Majid) je pacijent i bivši vojnik. Nekada ponosan i optimističan čovek koji je rado služio svojoj zemlji, sada je samo prazna olupina, traumatizovana američkim bombardovanjem. Alijeva neustrašivost je možda jedina nada bolnice dok on šeta razorenim ulicama u potrazi za preživelima. Alijev patriotizam će možda spasiti druge, ali da li će spasiti njega?

Official site

Trailer

Nagrade:
Best Actor (Bashir Al Majid), Best Feature, 2006 Brooklyn International Film Festival


(klik za veću sliku)