21/11/2023 10:30

After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News (2020) na Cinema City festivalu

Cinema City u saradnji sa Američkim kutkom u Novom Sadu 1. decembra predstaviće vam dva dokumentarca koja se bave društvenim i ekološkim izazovima ali i rešenjima, čime će se završiti novosadsko izdanje festival.

Veče dokumentarnih filmova koji nam otkrivaju kako možemo da utičemo na promene u društvu i životnoj sredini ne samo da o njima razgovaramo uključiće projekcije filmova After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News (u 18 sati) u režiji Endrua Rosija, nagrađivanog američkog reditelja i producenta i Ice on Fire (u 20 sati) koji je producirao i vodio Leonardo di Kaprio.

After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News (2020)

Kako se borimo sa lažnim vestima? 

U vreme društvenih medija, ovaj prosvetljujući dokumentarac istražuje rastući fenomen lažnih vesti u Americi, kao i uticaj koji dezinformacije, teorije zavere i lažne reportaže imaju na obične građane. Film se usredsređuje na nekoliko poznatih izmišljenih reportaža u poslednjim godinama, koje su imale velike posledice na ceo svet, uključujući ozloglašeni slučaj Picagejt, kampanje dezinformacija koje su uticale na predsedničke izbore 2016, zavera Džejd Helm i druge. Uz ekskluzivan pristup i intervjue sa brojnim ekspertima, ali i tvorcima i metama lažnih informacija, ovaj dokumentarac objašnjava kako postčinjenička kultura postaje sve opasniji deo globalnog medijskog okruženja.
Film propituje kako se društvo uopšte može boriti protiv dezinformacija, i da li će istina sama po sebi na kraju pobediti kao što se mnogi čistunci nadaju.


Film će biti prikazan na engleskom jeziku, bez prevoda na srpski, u Američkom kutku Novi Sad (Kej žrtava racije 2b). 

Ulaz je slobodan.