7 koncerata u 7 festivalskih dana

Tokom Cinema City festivala - od 29. juna do 5. jula - publika će imati priliku da pogleda 70 filmova i poseti 7 fantastičnih koncerata. Nova kreativna četvrt biće ispunjena beskompromisnim, svežim, aktuelnim mladalačkim zvukom i dobrim “vajbom”. Od “tvrdog” zvuka pa sve do plesnih šlagera za sve oni koji jesu ili se osećaju mladima, vodiće nas afirmisani muzički stvaraoci i bendovi: Jarboli, Darkwood dub, Threesome, Stray Dogg, Iskaz, Zemlja gruva, Dj-evi Flip & Rasheed, Vis Limunada, VKSHN, Public Π Live,  a koji poput filmskih kolega uveliko oblikuju domaću i regionalnu muzičku scenu.


Osmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala, pod sloganom Na pravom mestu u pravo vreme, održava se od 29. juna do 5. jula u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu. Kao i prethodnih godina, posetioci će uživati u bogatom programskom sadržaju posvećenom pre svega mladoj, filmskoj i muzičkoj sceni. U skladu sa izoštrenim programskim fokusom i u muzičkom delu programa akcenat je na mladim muzičkim stvaraocima, i profesionalcima koji će se iz večeri u veče smenjivati na koncertnoj bini Planet Rock Music Stage-u smeštenom u Kinesku četvrt.


Nekadašnje “gruvi bradonje” kako su u jednom trenutku sebe voleli da nazivaju, članovi jednog od najuzbudljivijih bendova u Srbiji, Jarboli nastupiće na otvaranju 8. Cinema City-ja. U ponedeljak, 29. juna nakon zvaničnog dela otvaranja festivala, posetioce očekuje “veoma uzbudljivo, neurotično, i neposredno rokenrol iskustvo”, kako opisuje svirku Jarbola jedan od članova benda Boris Mladenović. Iako su Jarboli bend sa ozbiljnom karijerom i dugim stažom od dvadeset godina, sa punim pravom se nalaze u muzičkoj selekciji ovogodišnjeg Cinema City festivala i to na njegovom samom početku. Veseli, entuzijastični, energični, svojom pozitivnošću i doslednošću pozivaju nas na ljubav, smeh i poručuju da se oslonimo jedni na druge. Najvažnije pozivaju na agilnost i aktivizam, želeći da pokrenu na akciju što čine svojom neiscrpnom energijom i interakcijom sa publikom koja tokom njihovih koncerata ne prestaje da se njiše i oslanja jedna na druge.


Na festivalu će pored nekadašnjih “gruvi bradonja” i jednog od najuzbudljivijih bendova u Srbijii, Jarbola, nastupiti i jedan od najpopularnijih anderground bendova u Srbiji - Darkwood dub.

Darkwood Dub je oformljen 1988. godine u Beogradu, nazvan po šumi u kojoj je živeo stripski junak Zagor. Tokom prvih nekoliko godina, bend je eksperimentisao rege i dab zvucima kombinovanim sa soničnim gitarama i asocijativnim i emotivnim tekstovima. Darkvudi su do sada objavili osam albuma. Njihova muzika spoj je regea i daba, elektronske muzike i rokenrola sa naših prostora. Sastav čine Dejan Vučetić Vuča (vokal), Vladimir Jerić (gitara), Bojan Drobac Bambi (gitara), Milorad Ristić Miki (bas) i Lav Bratuša (bubnjevi). Kliknite zavvi.com za pregled detalja

Atmosferu kalifornijskih plaža u Novi Sad i Kinesku četvrt, 30. juna donosi nova srpska kombinacija Threesome, zvukom eksplozivnog surf panka. Već sledećeg dana, atmosfera i zvuk melanholične amerikane, koja dominira domaćom muzičkom scenom i okuplja sve veći broj muzičkih stvaralaca i zaljubljenika u ovaj zvuk širiće se Kineskom četvrti 1. jula. Jedan od predvodnika ove scene je indie-folk bend Stray Dogg, koji je pevač, pisac i kantautor Dukat Stray oformio 2011. godine. Posle samo nekoliko meseci vežbe i dva snimka počinje nezaustavljivi razvoj ovog mladog benda, koji će u vama sigurno probuditi neke zaboravljene emocije.


Četvrtak je “nova subota”, te je 2. jul odličan dan za dobru svirku. Kroz svoje socijalno i psihološki angažovane tekstove, mladi domaći cross-over bend Iskaz deliće sa nama svoje mišljenje i stavove vodeći nas kroz snažnu mešavinu Hip Hop, Rock, funk, dubstep ragga muzičkih žanrova. Petak, 3. jul i uvod u festivalski vikend je rezervisan za elektronski zvuk Baseline ekipe posvećene novim tendencijama u alternativnoj elektronskoj muzici i kulturi. U okviru projekta Future Sound Of Danube, nastupiće Dj-evi Flip & Rasheed.


Vikend će obeležiti muzika za ples, i nova kreativna četvrt biće sigurno mesto za uspešan izlazak. Obavezno je ubeležiti u kalendar subotu, 4. jul vreme za “strogo đuskanje do poslednje kapi” uz bend Zemlja gruva. Nakon uzbuđenja koje će pratiti zatvaranje festivala i dodelu nagrada, vokalno instrumentalni sastav Vis limunada će svojim nastupom oživeti atmosferu evropskih festivala i rivijera, kasnih pedesetih i šezdesetih godina XX veka, ovekovečenu filmovima poput La Dolce Vita, Bonjour Tristesse i Ljubav i moda. Uzbuđenje šlager, rane rock i beat muzike koja je prožimala melodramatičnost omladinskih igranki, bez nostalgije, ali sa žarom Vis limunada preneće i na savremenom internacionalnom festivalu, na kome kao nekad odjekuju snažni, ali nežni zvuci kvalitetne muzike mladih u nastajanju. Nakon VIS Limunade, nastavićemo u ritmu za ples uz DJ set koji potpisuje VKSHN, a koji će nas povesti na muzičko putovanje - od jazzy i funky ritmova, indie dance-a i vokalnog deep house-a, preko kvalitetnih bezvremenski plesnih hitova do pop zvuka.


Zahvaljujući programu posvećenom mladim filmskim i muzičkim umetnicima, bićemo svedoci stvaranja nove istorije svetske kinematografije i novih zvezda uzbudljive muzičke scene!


Muzika