14/10/2015 10:47

"Panama" nastavlja da osvaja najznačajnije svetske festivale

Film "Panama", koji je privukao izuzetno veliku pažnju publike festivala Cinema City, nastavlja da osvaja filmske festivale širom sveta. Debitantsko ostvarenje Pavla Vučkovića učestvovalo je nedavno na jubilarnom 20. međunarodnom filmskom festivalu u Busanu (Južna Koreja), najznačajnijoj filmskoj smotri u Aziji.

"Panama" je prikazana u programu "Flash Forward", koji predstavlja najznačajnije vanazijske filmove mladih reditelja. Projekciji su prisustvovali reditelj Vučković i koscenaristkinja Jelena Vuksanović. Posle azijske premijere i prve reprize, njih dvoje su razgovarali sa znatiželjnom publikom koja je postavljala pitanja o procesu stvaranja filma, priči, karakterima. Razgovor je bio formalno ograničen na 30 minuta, ali je produžen zbog velikog interesovanja gledalaca.
Film koji je svetsku premijeru imao proletos u Kanu, a domaću premijeru na festivalu Cinema City u Novom Sadu, donosi ljubavnu priču kojom na suptilan i poetski način govori o trenutnom najvećem problemu mladih ljudi - nepokazivanje emocija, zaziranje od intimnosti i iskrenosti i sveukupno otuđenje.Glavne uloge igraju Slaven Došlo, Jovana Stojiljković, Miloš Pjevač, Tamara Dragičević, Jelisaveta Orašanin. U filmu, glavni junak, Jovan, se između ostalih devojaka viđa sa Majom, koja mu deluje naivno i neiskusno. Postepeno, njeno ambivalentno ponašanje počinje da ga intrigira. Prateći video snimke i “tragove” sa interneta, otkriva naznake Majinog paralelnog života i upliće se u sopstvenu igru laži i ljubomore. Jovan gubi sebe, očajnički pokušavajući da otkrije ko je zapravo Maja.

Domaća premijera filma očekuje se 21. oktobra u Velikoj dovorani Sava centra, sa početkom u 20:30. Ulaznice su u prodaji na blagajni objekta, a cena je 250 dinara.


Izvori: cinemacity.org, rtv.rs, savacentar.net