14/05/2015 10:00

Cinema City 2015 @ nova kreativna četvrt

Na pravom mestu u pravo vreme

Cinema City internacionalni filmski festival se održava po osmi put, od 29. juna do 5. jula, na novoj jedinstvenoj lokaciji - u novoj kreativnoj četvrti koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu. Kao i prethodnih godina, posetioci će uživati u bogatom programskom sadržaju posvećenom pre svega mladoj, filmskoj i muzičkoj sceni, ali i novom festivalskom iskustvu.

Očekuje nas beskompromisni i uzbudljiv program koji u fokus stavlja mlade filmske stvaraoce. Cinema City je koncipiran kroz tri programske celine: CC Film, CC Music i CC Pro kroz koje će posetioci našeg festivala imati priliku da premijerno pogledaju ostvarenja mladih filmskih autora, da se podsete prvih remek-dela kultnih reditelja današnjice, kao i da uživaju u promociji novog alternativnog zvuka mladih domaćih i regionalnih bendova.

Jedinstvena lokacija, revitalizovane industrijske zone pretvorene u art kvart, nudi publici dostupnost svih sadržaja na jednom mestu. U Kineskoj četvrti i Limanskom parku, publika će uživati u omiljenim bioskopima na otvorenom: Amstel Open Air u Limanskom parku, Planet Rock music-stage i Open Air Cinema u Kineskoj četvrti - gde će se održavati koncerti i gledati uvek atraktivni muzički filmovi, kao i u salama Quarter i Fabrika Indoor Cinema, prilagođenim uslovima visokih tehničkih standarda za besprekorne projekcije. Moći će da pogledaju izložbe primenjenih umetnika, uvere se u veštine rezidencijalnih skejtera, uživaju u pikniku na travi, opuste se u lounge barovima, food zoni i uživaju u brojnim drugim sadržajima.


NOVI PROGRAMSKI FOKUS

Predstavljajući publici nove mlade filmske i muzičke autore, Cinema City vam otkriva nov filmski izraz i savremenu muzičku scenu. Otkrivanje novih filmskih zvezda počinje kroz već poznate, kao i nove, uzbudljive filmske selekcije takmičarskog i revijalnog karaktera.

Ovogodišnji filmski program čini ukupno 6 selekcija. Među takmičarskim selekcijama i ove godine se nalazi, sada podmlađena, Nacionalna klasa u okviru koje će se, za razliku od prethodnih godina, predstaviti isključivo prva i druga ostvarenja domaćih filmskih autora. Sve plodnija i popularnija selekcija Fresh Danube Films donosi najintrigantnije prve i druge arthouse filmove mladih umetnika dunavskog regiona. Up to 10,000 Bucks - selekcija filmova snimljenih budžetom manjim od 10.000 dolara - i ove godine beleži impresivno interesovanje mladih autora iz celog sveta, sa preko 200 prijavljenih filmova.

U revijalnom filmskom programu prikazujemo atraktivne filmove sa cele planete. Kao i svake godine, 360° i publici nudi panoramski prikaz najvećih hitova i skrivenih bisera svetske kinematografije, dok Planet Rock selekcija predstavlja najatraktivnije muzičke filmove. Novonastala selekcija Respect to First Films predstaviće prve filmove, remek-dela kultnih reditelja današnjice.

Cinema City Pro program će objediniti dodatne sadržaje za edukaciju, međusobnu saradnju i susrete filmskih stvaralaca različitih godina i porekla.


CINEMA CITY @ NOVA KREATIVNA ČETVRT

U potrazi za prostorom van predvidivih mesta, nailazimo na Kinesku četvrt i Limanski park, kao alternativne umetničke prostore, revitalizovane iz industrijske četvrti u art kvart.

Noseći kulturno nasleđe Limana sedamdesetih i osamdesetih godina, Kineska četvrt se danas ponovo budi kao alternativni kulturni prostor. Lokalna mikro proizvodnja zanatskih radionica prepliće se sa muzičkim klubskim programom i lokalnim kulturnim inicijativama, gradeći novi identitet ovog prostora. Potencijal ove četvrti da generiše i primi brojne kreativne inicijative, može da ubrza regeneraciju ove četvrti u umetnički kvart tokom cele godine, što je proces u kome želimo da učestvujemo.

Cinema City u 2015. godini povešće vas korak dalje u istraživanju savremene filmske umetnosti, alternativne muzike i festivalske kulture. Zahvaljujući programu posvećenom mladim filmskim i muzičkim umetnicima, bićemo svedoci stvaranja nove istorije svetske kinematografije i novih zvezda uzbudljive muzičke scene!