Žiri

ŽIRI SELEKCIJE NACIONALNA KLASA:

Nakon 25 godina iskustva na filmskom polju 1997. godine Loic Magneron osnovao je WIDE, vodeću nezavisnu kompaniju prodaje koja trenutno zastupa više od dvadeset dugometražnih filmova godišnje kao i biblioteku od preko 400 igranih i 300 dokumentarnih filmova. Katalog sadrži impresivnu raznolikost filmova i dokumentaraca internacionalno priznatih glumaca i režisera. Loic Magneron bio je u Director Committee of uniFrance, zamenik potpredsednika ADEF-a, poverenik za OIF (Internacionalna organizacija za francusko govorno područje), član Avance Sur Recettes deuxième fakulteta na CNC-u, poverenik za Distributnivnu podršku francuskih filmova u stranim zemljama kao i CNC poverenik za podršku francuskim prodajnim agentima. Loic Magneron je takođe poverenik na SOFICA Hoche Artois Image kao i za nekoliko projekata na MEDIA programu. Osnovao je pomoćnu kompaniju WIDE House posvećenu dokumentarcima 2010. godine. U januaru 2011. godine razvio je Eye on Films, novi poslovni model koji pomaže kretanje debitantskih igranih filmova i njihovu komercijalnu eksploataciju širom sveta, zahvaljujući svojoj mreži filmskih profesionalaca kao i podršci MEDIA Mundus programa Evropske komisije.

Rejmond Fatanavirangun je filmski producent i međunarodni kreator festivalskog programa koji je trenutno zvanični delegate za Cannes Critics’ Week i programski konsultant za Međunarodni filmski festival u Hong Kongu. Bio je član Odbora za čitanje Foruma za finansiranje filma Hongkong-Asia (HAF) i kao i član saveta Azijskih filmskih nagrada (AFA). Pre toga radio je kao međunarodni kreator programa za Internacionalni filmski festival u Torontu i Azijski filmski festival Reel. Pre toga, bio je direktor marketinga i specijalnih projekata (nabavke) za međunarodnog agenta prodaje fortissimo filmova. Bio je deo žirija na festivalima kao što su Berlin, Sarajevo, Vladivostok, Antalija, Cinema One i drugima. Njegove zasluge obuhvataju Tokio Sonata Kijošija Kurosave (2008, saradnik producent), Pang Ho-Cheungov Dream Home (2010, ko-producent), Sandcastle Boa Junfenga (2010, producent saradnik), Pen-ek Ratanaruangov Headshot (2011, producent) i Pang Ho-Cheungov Aberdin (2014, ko-producent). Rejmond je držao govore na panelima na festivalima širom sveta.


Piter Stambur.
Rođen i živi u Talinu, glavnom gradu Estonije. Poslednje četiri godine je deo Tallinn Black Nights filmskog festivala, jednog od najvećih i najistaknutijih filmskih dešavanja u Severnoj Evropi koji pripada grupi 50 vodećih filmskih festivala sveta. Jedan je od kreatora programa festivala kao i urednik festivalskog časopisa. Promoter je filmske umetnosti među mladima i školskim profesorima u svrhu edukacije buduće publike o različitim kulturama i umetničkim oblicima filmskog stvaralaštva.ŽIRI SELEKCIJE UP TO 10.000 BUCKS:

Sarita Matijević je rad na filmskim i televizijskim projektima započela 1991. angažmanom na TV Novi Sad kao saradnik na međunarodnim filmskim i televizijskim koprodukcijama. U partnerstvu sa rediteljem i producentom Želimirom Žilnikom 1993. godine osniva produkcijsku kuću Teresianum (Budimpešta, Mađarska), i paralelno narednih 13 godina radi na brojnim medijskim projektima kao koordinator medijskog i informacionog programa u Soros fondaciji / Fund for an Open Society. Kao direktor filma i menadžer produkcije sarađuje sa partnerskim produkcijskim kućama iz zemalja bivše Jugoslavije (VPK – Slovenija, Terra Film i TV B92 – Srbija, TV Crna Gora, itd). Krajem 2006. godine osniva u Srbiji nezavisnu produkcijsku kuću Playground, u okviru koje producira niz niskobudžetnih filmskih i televizijskih projekata, dokumentarnih filmova i 2 televizijske serije. Angažovana je i na nekoliko višegodišnjih multimedijalnih i istraživačkih projekata iz oblasti medijske i filmske istoriografije.

Nikola Majdak mlađi rođen je 1972. godine u Ljubljani (Slovenija, SFRJ). Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku filmske i TV kamere. Poslednjih 20 godina aktivan kao snimatelj, animator, reditelj i predavač. Snimio preko 50 dokumentarnih filmova, desetine muzičkih spotova i animacija. Snimatelj za TV kuće: BBC, France2, ARTE, TF1, HRT, Channel4, MTV. Dobitnik Kristalnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu, kao i drugih važnih nagrada za animaciju i snimateljski rad.


Dean Radovanović, rođen u Zenici (Bosna i Hercegovina) 1988, apsolvent je na katedri filmske i televizijske režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, scenarista i reditelj kratkih igranih i dokumentarno-eksperimentalnih filmova. Njegov ispitni film Ako Ikada Jedne Noći Bilo Kad (2012) proglašen je za najbolji domaći film na Festivalu studentskog filma u Beogradu i za najbolji film u selekciji Up to 10K Cinema City festivala 2013. Trenutno priprema svoj diplomski film.ŽIRI SELEKCIJE FRESH DANUBE FILMS:

Dejvid Gonzales je filmski novinar. Rođen u Španiji i diplomac Univerziteta Satiago de Compostela. U ovom polju je od 2011. godine kada je osnovao vebsajt los 35 milímetros. Sada živi u Briselu i urednički je koordinator portala Cineuropa. Cineuropa je onlajn informativni portal koji promoviše evropsku filmsku industriju u svetu. Zahvaljujući rasprostranjenoj mreži dopisnika u svim evropskim zemljama, Cineuropa je vodeći izvor informacija o evropskoj kinematografiji koji pruža sveže inormacije na dnevnoj bazi. Cineuropa je uspela da izgradi vernu i entuzijastičnu publiku, okupljajući ključne kulturološke igrače, profesionalce iz filmske industrije i filmofile širom sveta, a u okviru nje su takve inicijative kao što je nagrada Cineuropa Prize.


ŽIRI MTV SELEKCIJE VIDEO SPOTOVA:

Aleksandar Ilić, direktor fotografije. Pored fotografije za filmove Apsolutnih sto, Klopka i Krugovi poznat je po velikom broju muzičkih spotova, koje je ostvario kako u saradnji sa različitim rediteljima, tako i samostalno.

Boris Miljković, reditelj i kreativni direktor. Usavršavao se i radio u Parizu, Londonu i Kairu. Autor ogromnog broja kreativnih strategija, projekata i marketinških filmova. Dobitnik nagrada MTV, Clio, Epica, Golden Drum. Kreativni direktor RTS i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti.ŽIRI FIPRESCI SRBIJA:


Milan D. Špiček
rođen je u Beogradu. Školovao se i diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u rodnom gradu. Novinar je od srednje škole. Radio je u svim medijima: štampi, televiziji, radiju. Najduže i najplodnije na radiju. Višestruko nagrađivan za sve novinarske discipline i filmsku kritiku. Nosilac nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Filmom i kritikom se bavi od početka osamdesetih godina, kada na Beogradu 202 počinje da uređuje i vodi Ponoćni bioskop. Izveštava sa svih domaćih filmskih festivala i mnogih inostranih. Danas je selektor LIFFE-a (Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije). Glumio je u filmovima Rana jesen Tome Janjića, Dečak iz Junkovca Dejana Zečevića, Ptice koje ne polete Petra Lalovića i Pun mesec nad Beogradom Dragana Kresoje. Napisao je četiri knjige, tematski vezane za film: Herceg Novi, ljubavi moja, Lepotica i zver, Niko nije savršen i KuvaRni glumci. Priprema svoj prvi roman Roman o meni. Lepo vreme za mlad grašak, Puriša (2009, Akademija umetnosti, 65 min.) njegov je prvi scenaristički i rediteljski film. Živi i radi u Beogradu.

Boris Gigov rođen je 1954. u Dimitrovgradu. Završio je političke nauke u Beogradu. Bio je honorarni dopisnik Sremskih novina i Večernjih novosti iz Novog Sada. Od 1983. do 1988. radio je kao novinar Radio Novog Sada, a zatim kao dopisnik Radio Sarajeva iz Vojvodine do 1992. godine.

Zatim je radio 16 godina u Zvezda filmu iz Novog Sada kao urednik filmskog programa i kratko kao direktor te ustanove za distribuciju i prikazivanje filmova. Od 2009. radi u Radio-televiziji Vojvodine kao urednik filmskog programa i urednik specijalnih emisija.

Dejan Dabić rođen je 1970. Urednik je Filmskog i video programa Doma kulture i Niškog kulturnog centra. Dvadesetak godina jedan od glavnih organizatora Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu. Dugogodišnji je urednik filmskog programa gradske niške televizije – NTV, a na niškim radio stanicama KPGT/ Nišwille i City uređivao je i vodio filmske emisije. Na novosadskoj Radio Mariji uređuje i vodi emisiju Hrišćanstvo na filmu. Objavljivao filmske kritike, knjige i monografije o filmu i bio pokretač filmskog časopisa Filaž te jedan od urednika. U okviru Studija crtanog filma 1998. kao scenarista i reditelj uradio je dvadesetak kratkih animiranih ostvarenja koja su učestvovala na domaćim i međunarodnim festivalima. Napisao scenario i režirao dokumentarni film Pioniri niškog filma. Član je nacionalne sekcije FIPRESCI Srbija, predsedavao je žirijem kritike Evropskog festivala na Paliću, Beogradskog festivala dokumentranog i kratkometražnog filma, festivala Novosadska arena i drugih. Član je Međunarodne asocijacije animatora - ASIFA.Pogledajte ko su bili članovi žirija tokom prethodnih izdanja festivala Cinema City:

Žiri 2013

Žiri 2012

Žiri 2011

Žiri 2010

Žiri 2009

Žiri 2008