Cinema City@Festival uličnih svirača

U sklopu šesnaestog izdanja Festivala uličnih svirača, tokom 2. i 3. septembra 2016., Cinema City internacionalni filmski festival iz Novog Sada imao je zadovoljstvo da uredi i producira filmski program na lokaciji u Podgrađu u šancu iza Beogradske kapije. Time je još jednom potvrđena dobra saradnja i prijateljstvo između naša dva festivala.


Posetioci Festivala uličnih svirača bili su u prilici da na bioskopu na otvorenom, u prelepoj atmosferi jedinstvenog Podgrađa, pogledaju neke od filmskih hitova prethodnih Cinema City izdanja - ostvarenja koje je publika festivala Cinema City naročito volela.


Cinema City @ Festival uličnih svirača predstavili su: muzički dokumentarac „Boye: Prvi pravi ženski zvuk”, o čuvenom novosadskom bendu, autorke Brankice Drašković, potom, „Cinema Komunisto“ Mile Turajlić, film koji je oduševio publiku festivala Cinema City 2011, dokumentarno ostvarenje „Moj zanat“ o legendarnom Arsenu Dediću u režiji Mladena Matičevića, kao i film „Druga linija“, uzbudljivo dokumentarno svedočanstvo Nenada Miloševića o vremenu novosadske neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina. Filmski program su obogatila i dva sjajna kratkometražna ostvarenja: „Kod kuće” Nenada Mikalačkog i „Priča o stanovnicima zida” koju potpisuje Andrej Boka.