Šta je Cinema City?

CINEMA CITY - ceo grad je bioskop!


Cinema City je međunarodni filmski festival koji se godišnje održava u Novom Sadu. Tokom sedam dana Novi Sad postaje grad - festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima. Programski koncept festivala predviđa filmski, muzički i Cinema City Campus program koji se odvijaju na 10 gradskih lokacija.

Filmski program predstavlja selekcije domaće i strane produkcije. Više od 100 filmova biće prikazano na indoor i outdoor lokacijama širom grada. Muzički program festivala Cinema City obuhvata atraktivne žurke otvaranja i zatvaranja, kao i brojne koncerte, VIP žurke i prijeme za goste festivala. Cinema City Campus, akademski program festivala, sastoji se od preko 30 panela sa unapred odabranim učesnicima iz više od 10 zemalja. Filmski umetnici, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih institucija, tokom akademskog programa otvaraju veoma značajne teme za filmsku umetnost i filmsku industriju.

Festival Cinema City prethodnih godina posetili su neki od najznačajnih umetnika nezavisne filmske produkcije iz zemlje i sveta.



Gosti festivala 2008. i 2009. godine bili su dobitnik nagrade za najbolji scenario u Kanu 2005, Giljermo Arijaga, pobednik prestižnog Sandens festivala, Lens Hamer, prvi pobednik Sarajevo Film Festivala koji dolazi iz Srbije, Vladimir Perišić, kao i domaće i regionalne filmske veličine poput Mikija Manojlovića, Gorana Paskaljevića, Emira Kusturice, Pjera Žalice, Despine Mauzaki.



Specijalni gost festivala 2010. bila je čuvena američka glumica i pevačica Džulijet Luis, koja je nastupila sa svojim bendom na muzičkom otvaranju festivala 5. juna 2010.



Tokom osam dana festivala, Cinema City posetilo je 80 000 gledalaca, a vedro nebo, toplo vreme i kvalitetan program doprineli su izuzetnoj posećenosti u open-air bioskopima, jednoj od najjačih tačaka Cinema City festivala. Veliku pažnju publike privuklo je i gostovanje iračanskog reditelja Mohameda Al Darađija. 2011-te festival Cinema City predstavio je neke od najznačajnijih savremenih autora svetske kinematografije nezavisnog filma. Gosti festivala, u čiju čast su priređene i filmske retrospektive, bili su čuveni mađarski reditelj Bela Tar, litvanski autor Šarunas Bartas i poljska rediteljka Dorota Keđežavska.



Pored njih veliku pažnju su privukli i poznati domaći filmski autori, kao i mladi filmski umetnici, budućnost domaće kinematografije, koji su bili posebno predstavljeni u okviru festivalske platforme Cinema Now. Festival Cinema City 2011 posetilo je više od 80 000 gostiju iz celog sveta!



Tokom petog izdanja festival Cinema City 2012. godine posetili su čuveni filmski autori i profesionalci poput Andreasa Drezena, Nika Pauela, poznatog producenta i direktora Londonske filmske škole, Lorons Hreszberg, direktorke Forum des Images u Parizu, a na samom festivalu prestižna Evropska filmska akademija održala je svoj bord sastanak, po prvi puta u Srbiji, kada je 16 domaćih filmskih profesionalaca proglašeno članovima ove čuvene filmske institucije.



Cinema City 2013 prvi puta se održao u novom terminu - trajao je od 26. avgusta do 1. septembra u Novom Sadu, okupljajući mnogobrojne ljubitelje filma i filmske profesionalce. Festival je posetilo više od 40.000 filmofila, a prikazano je preko 100 filmova na nekoliko festivalskih lokacija širom grada. Posebne atrakcije 2013. godine činile su lokacije Amstel Open Air – bioskop na otvorenom koji se nalazio u parku pored zgrade Izvršnog veća AP Vojvodine, a potom, po prvi puta u našoj zemlji, 3D bioskop na otvorenom pod nazivom Arena 3D Open Air. Kombinacija filmova inspirisanih klasicima stripa i nekima od kultnih ostvarenja filmske produkcije realizovanih u 3D tehnologiji bili su okosnica programa ove lokacije. Gosti festivala bili su jedan od najrenomiranijih i najpriznatijih izraelskih filmskih producenata, Marek Rozenbaum, potom poznati francuski glumac i reditelj, Šad Šenuga, mlada nemačka rediteljka i umetnica, Katrin Gebe, kao i brojni gosti iz zemlje i regiona.



Cinema City godišnje ima više od 500 akreditovanih gostiju, među kojima su filmski autori, reditelji, glumci, predstavnici svetskih festivala i filmskih institucija, novinari, umetnici. Pored prestižnih imena iz sveta filma, festival u okviru selekcije “Up to 10 000 bucks” ugosti više od 300 mladih autora, koji predstavljaju budućnost domaće i svetske kinematografije.