Snevani snegovi

The month of dreams

Žanr: Istorijska drama
Zemlja porekla: Srbija, Mađarska
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 112 min

Režija: Zoltan Bičkei
Scenario: Zoltan Bičkei

Glavne uloge: Szilágyi Nándor, Székely B. Miklós, Kovács Frigyes, Tóth Anita, Barkó György, Csendes László, Mercs János, Dr. Papp Lajos, Horváth Csaba, Dánielfy Zsolt, Búza Ákos, Vicei Natália

Programska selekcija: Nacionalna klasa

Projekcije na festivalu Cinema City:
nedelja, 3. sept 2017. @ 22:45 - Beogradska Indoor Cinema

Sinopsis:

Godine 1680. u doba snevanih snegova nakon najezde Turaka, u pustoši ispražnjene Bačke, nema nigde nikoga na više dana hoda. Među ruševnim zidovima monumentalne opustele crkve, koja nema svoda pojavljuju se Dugajlija, Hromi i Jednooki, koji su se oslobodili turskog ropstva, u potrazi su za davno izgubljenom domajom. Kako obnoviti nestalu civilizaciju? Šta je zapravo lični zadatak  preživljenih? Kad nema “svoda” raspad je neminovan. Uzalud se pojavljuju baštinik starih znanja, Starina, i njegova kći, koji pokušavaju deobom semenki za setvu da spasu zajednicu od rasipanja. Nigde duhovne vođe, nigde uviđaja. Vođen pohlepom, Jednooki ubija Starinu, siluje mu kćer, i u potrazi za ostatkom semenki, u napadu bezumnog gneva ubija i Dugajliju, utonulog u misli. U završnici filma preživljenima predstoje dramatični susreti, posebna iskušenja. Njihov preobražaj pod vođstvom mladog sina Hromoga, je pak zaloga budućnosti.

Režija:

Zoltan Bičkei je rođen 1958. u Kanjiži, gde je završio osnovnu školu. Srednju Likovnu Školu završio u Budimpešti. Između 1976 i 1992 živi i radi u Novom Sadu. Učestvuje u radu Tribine Mladih, član je redakcije "Uj Symposion" i jedan od glavnih saradnika "Dani džeza u Novom Sadu". Kao grafičar radi plakate i ilustracije knjiga za novosadski "Forum" i omote za jazz ploče. Redovno crta, ali od 1980. više ne učestvuje na izložbama. Od 1992 živi i radi u Kanjiži, 1995. osniva festival "Jazz, improvizovana muzika", koji radi do 2012. Od 2001 do 2009. je umetnički direktor "Doma Umetnosti". Od 2009 je direktor RKA Jožef Nađ. 
Filmom se kontinuirano bavi od 1973. Film "Uzašašće" dobija Zlatnu Arenu za najbolju kameru u Novom Sadu i Grand Prix "Szots Istvan" u Mađarskoj na međunarodnom festivalu u Lakitelek. Član Akademija Umetnosti Mađarske.