Poslednja porodica

Ostatnia rodzina/The Last Family

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Poljska
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 123 min

Režija: Jan P. Matuszynski
Scenario: Robert Bolesto

Glavne uloge: Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik, Aleksandra Koniczna, Andrzej Chyra, Zofia Perczynska, Magdalena Boczarska

Programska selekcija: 360°

Projekcije na festivalu Cinema City:
nedelja, 3. sept 2017. @ 20:00 - Kapija Open Air Cinema

Sinopsis:

Saga o porodici Žđislava Beksinjskog – poljskog nadrealističkog slikara, koji je poznat po mračnim post-apokaliptičnim radovima. Film prati porodicu više od 28 godina, od njihovog preseljenja iz provincije u predgrađe Varšave 1977. godine, delom rekonstruišući njihovu ogromnu arhivu ekscentričnih kućnih video snimaka. Dok roditelji pokušavaju da spreče svog sina da naudi sebi, njihov život je obeležen slikanjem, serijom iskustava bliske smrti, sahranama i promenama muzičkih trendova.

Režija:

Jan P. Matuszinski je rođen 1984. godine. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu za radio i televiziju “Kšištof Kišlovski” Šleskog univerziteta u Katovicama, a pohađao je i kurs dokumentarnog filma u školi “Vajda”. Njegovi filmovi “15 godina tišine”, “After Party” i “Nebesa” prikazani su i nagrađivani na brojnim festivalima u Poljskoj i inostranstvu. Jan P. Matuszinski je najpoznatiji po svom dokumentarnom filmu “Deep Love” (Nagrada za najbolji dokumentarac na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, nagrada Srebrni rog za najbolji dokumentarni film na 54. Filmskom festivalu u Krakovu i dr), a “Poslednja porodica” je njegov prvi igrani film.