Organizacija

Organizaciju Cinema City festivala od 2010. godine samostalno vodi Udruženje Cinema City. Organizaciona struktura predstavljena je kroz upravni odbor i savet festivala, kao i brojni tim saradnika i prijatelja koji tokom cele godine rade na razvoju i organizaciji festivala, kao i drugim projektima od kulturnog značaja.

Festival Cinema City baziran je na konceptu grada festivala, koji je promovisan na Filmskom festivalu Srbije 2007. na čijim temeljima i nastaje. Sa značajnim izmenama u programskom konceptu, organizaciju festivala je 2008. godine preuzelo Udruženje Exit. Tokom 2008. i 2009. godine Cinema City se razvio u internacionalni filmski festival koji svojim obimom, filmskim programom i uglednim gostima iz zemlje i sveta predstavlja značajan kulturni i filmski događaj za Srbiju i region. Od 2010. godine organizaciju preuzima Udruženje Cinema City nastavljajući da neguje i razvija festival kako u konceptualnom, tako i u infrastrukturnom smislu.

Tokom prethodnih izdanja, Cinema City internacionalni filmski festival posetilo je više od 2500 uglednih filmskih profesionalaca iz celog sveta, oko 300.000 ljubitelja filma, dok je prikazano više od 600 filmova. Festival je imao čast da ugosti odbor Evropske filmske akademije, svetski značajne reditelje, producente, scenariste, glumce, filmske profesionalce poput Giljerma Arijage, Džulijet Luis, Bele Tara, Šarunasa Bartasa, Nika Pauela, Bruna Šatelina, Lorons Hersberg, kao i brojne domaće i regionalne filmske zvezde.

Pored uspešne organizacije Festivala, Udruženje Cinema City tokom aktivno radi na realizaciji projekta od kulturno-edukativnog značaja. Neki od projekata su:

DANUBE FESTIVALS NETWORK (DFN) - svojim sadržajem i aktivnostima želi da predstavi kulturni potencijal zemlje zasnovan na kreativnim industrijama čiji je značaj za opšte ekonomsko stanje i razvoj turizma od ključne važnosti. Negovanje, upotreba i usavršavanje savremenih znanja, veština i kulturnog dobra sa ciljem osnaživanja atraktivnosti dunavskog regiona u Srbiji kao turstičke destinacije, osnovni je zadatak DFN projekta. U toj konceptualno i sadržajno originalnoj misiji, koja podvlači ekonomski i kulturološki značaj festivalskih manifestacija, udružila su tri regionalno i internacionalno poznata festivala: festival kreativnosti - Mikser, muzički festival – Exit i filmski festival – Cinema City. Vrednost i ozbiljnost njihove zajedničke namere prepoznali su i podržali Evropska unija i Austrijska razvojna Agencija (ADA) u okviru programa za Socio-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji.

FRESH DANUBE FILMS - nastao u saradnji četiri festivala (Crossing Europe iz Linca, DORF iz Vinkovaca, Slobodna Zona iz Beograda i Cinema City iz Novog Sada), a podržan je od strane Evropske fondacije za kulturu iz Amsterdama. Glavni cilj Fresh Danube Films projekta je promovisanje i podrška kulturne raznolikosti, kao i negovanje kreativne sinergije kinematografija duž reke Dunav sa namerom umrežavanja i stvaranja platforme za razmenu znanja mešu mladim talentovanim filmskim stvaraocima ovog regiona.

FILM IT LOUD - ovaj projekat predstavlja saradnju između filmskih festivala, DORF-a iz Hrvatske i Cinema City iz Srbije. Projekat je podržao IPA program prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija koji finansira EU. Cilj projekta je da otvori nove mogućnosti za mlade ljude iz sveta filma i muzike, da poveže filmske i muzičke scene ove dve zemlje, stvori nove koprodukcije, kreativna i plodna prijateljstva.

CINEMA CONTACT - projekat je realizovan između Katedre za vizuelnu kulturu i teoriju književnosti Univerziteta u Segedinu i Cinema City filmskog festivala, a podržan je od strane IPA programa za prekograničnu saradnju Mađarske i Srbije koji kofinansira EU. Cilj projekta Cinema Contact je promocija kuturne raznolikosti i edukacija kroz kulturnu razmenu i razumevanje među ljudima koji žive u pograničnom regionu, pre svega kroz film kao vrlo popularnu i efektivnu vrstu medija.