Novi Sad, Srbija

Novi Sad je grad urbane priče, značajne kulturne tradicije i mesto začetka brojnih kulturnih projekata i manifestacija. Dinamičan i mlad grad razvija se ambiciozno u susret visokim evropskim standardima, stvarajući nove kulturne simbole. Živost grada čine brojne festivalske manifestacije koje se održavaju tokom godine i privlače turiste iz regiona i sveta. 

Po svom obimu, ambicijama i popularnosti među najznačajnijim je muzički festival EXIT, kulturno-društveni projekat koji je označio prekretnicu u poimanju festivalske kulture na ovim prostorima, i postao jednim od najznačajnijih muzičkih festivala u regionu i šire. Za vreme Exita Novi Sad postaje ambasadorom svih nacija, najrazličitijih kultura i mentaliteta, a pre svega kvalitetnog muzičkog zvuka i nezaboravne zabave, koja vas natera da već po završetku festivala sa nestrpljenjem čekate sledeći!

Novi Sad je i grad INFANT-a, Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra, koji okuplja umetnike iz svih krajeva oko potpuno novih koncepcija pozorišne umetnosti. Tokom septembra u grad pristižu ulični svirači iz celog sveta, čineći festival pod kojim grad dobija potpuno karnevalski šarm i vrelinu. U našem gradu se održava i Međunarodni književni festival, čuveni festival za decu pod nazivom Zmajeve dečije igre, kultni pozorišni festival Sterijino pozorje, Novosadski džez festival, Međunarodni festival stripa, i mnogi drugi. Broj raznovrsnih festivalskih dešavanja najbolje opisuje Novi Sad kao vrlo živu i urbanu kulturnu mrežu, spremnu da prihvati i poveže ljude iz najudaljenijih delova sveta.

Potpuno novu dimenziju grada pod motom „Ceo grad je bioskop“ otvorio je Cinema City internacionalni filmski festival, pretvarajući ga u veliku arenu kvalitetnog filma, muzičkih dešavanja i kreativnih susreta. Tokom devet dana festivalska dešavanja 2009. godine pratilo je više od 70.000 posetilaca. Tom prilikom gost festivala, priznati američki reditelj Sebastian Doggart je izjavio: Grad je očaravajući, nikad nisam bio ovde ranije i mislim da je ovaj festival sjajan način da se pokrene grad i kultura time što se prikazuju filmovi. Mnogo više sam uživao u ovom festivalu nego u Kanu, jer ovde dolaze pravi filmski stvaraoci čije živote vode i upravljaju filmovi. Novac nije toliko bitan, već film.

U redovnoj kulturnoj ponudi grada nalaze se brojni muzeji, interesantne galerijske postavke, kao i repertoari Srpskog narodnog pozorišta, Pozorišta mladih i Novosadskog pozorišta, dok veliki broj mladih i kreativnih pojedinaca i organizacija svakodnevno osmišlja kulturno-zabavnu ponudu grada predstavljenu kroz brojne kreativne tribine i dešavanja lokalnih klubova.


Korisne informacije: www.virtualtourist.com


Turist info