Igla ispod praga

The Black Pin

Žanr: Komedija
Zemlja porekla: Crna Gora
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 93 min

Režija: Ivan Marinović
Scenario: Ivan Marinović

Glavne uloge: Nikola Ristanovski, Bogdan Diklić, Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Dragana Dabović, Leon Lučev

Programska selekcija: Fresh Danube Films

Projekcije na festivalu Cinema City:
petak, 1. sept 2017. @ 21:00 - Nazorova Open Air Cinema

Sinopsis:

Otac Petar strahuje da Bog ne interveniše. Žena ga je ostavila. Đorđe, njegov sin, mu se suprotstavlja, majka ga tek ponekad prepozna. Sve što želi jeste samo trenutak mira. A šanse za to su nikakve jer će nesrećni sveštenik postati nepremostiva prepreka za veliku prodaju zemlje. Petar odbija da postane deo njihove transakcije, te grupa šarmantnih, ali veoma osvetoljubivih seljana, odlučuje da popa iz sela otera.

Režija:

Rođen 1984. u Kotoru, Crna Gora. Magistrirao je režiju 2011. na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji - FAMU.

Snimio je nekoliko kratkih filmova, kao i zapaženi dokumentarni film "Hvali more, drž' se kraja". Radio je kao koscenarista i asistent režije na dugometražnom igranom filmu Iva Trajkova "The Berlin Project", koji je prikazan na festivalima Cameraimage u Poljskoj, i Manaki Brothers u Bitoli.

"Igla ispod praga" je njegov debitantski dugometražni igrani film. Scenario je osvojio nagrade na Jerusalem Film Lab radionici 2014. godine, kao i na Cinelink programu Sarajevo Film Festivala iste godine. Svetska premijera filma je bila u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala 2016. godine, a film je odabran kao kandidat Crne Gore za nagrade Američke Akademije  - Oskar, za najbolji film van engleskog govornog područja.