Gimme Danger

Gimme Danger

Žanr: Muzički dokumentarni film
Zemlja porekla: SAD
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 108 min

Režija: Jim Jarmusch
Scenario: Jim Jarmusch

Glavne uloge: Ewan McGregor, Iggy Pop, Ron Asheton, Mike Watt, Scott Asheton, James Williamson, David Bowie, John Cale, Nico, etc.

Programska selekcija: Planet Rock

Projekcije na festivalu Cinema City:
nedelja, 3. sept 2017. @ 22:15 - Kapija Open Air Cinema

Sinopsis:

Dolazeći iz En Arbora u Mičigenu, u kome vlada kontrakulturna revolucija, moćan i agresivan rokenrol stil benda The Stooges ostavio je pečat na muzičkom pejzažu kasnih 1960-ih. Pružajući publici mešavinu roka, bluza, R&B i džeza, bend je postavio temelj za ono što bi se moglo nazvati pankom i alternativnim rokom u decenijama koje su usledile. 

Novi film Džima Džarmuša beleži priču o bendu The Stooges, jednom od najvećih rokenrol sastava svih vremena. Džarmuš je primetio ovaj bend u En Arboru, mestu odakle dolazi Džejms Osterberg (a.k.a. Igi Pop). Slušao ih je kada se bendu pridružuju gitarista Ron i bubnjar Skot. Menjajući postavku benda, vremenom su se ustalili kao jedno od vodećih imena na detroitskoj muzičkoj sceni. Džim otvara svoju arhivu, predstavljajući Igija u velikom vremenskom rasponu, u godinama strasti i zavisnosti.


Režija:

Džim Džarmuš je američki reditelj, scenarista, glumac, producent i kompozitor. Zagovornik je nezavisnog filma još od 1980-ih, praveći filmove kao što su Čudnije od raja (1984), Pod rukom zakona (1986), Tajanstveni voz (1987), Mrtav čovek (1995), Kafa i cigarete (2004), itd.

Kao muzičar, Džarmuš je pravio muziku za svoje filmove i objavio dva albuma sa Džozefom van Visemom.