Arhiva Cinema City 2010.

Fantom slobode

Le fantôme de la liberté/The Phantom of Liberty

Žanr: Komedija/Drama
Zemlja porekla: Francuska
Godina proizvodnje: 1974.
Trajanje: 104 min.

Režija: Luis Buñuel
Scenario: Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière

Glavne uloge: Adriana Asti, Julien Bertheau, Jean-Claude Brialy, Adolfo Celi, Anne-Marie Deschott, Paul Frankeur, Pierre Lary, Michel Lonsdale, Francois Maistre, Muni, Hélène Perdrière, Michel Piccoli, Claude Piéplu, Jean Rochefort, Bernard Verley, Monica Vitti, Milena Vukotic

Programska selekcija: Peđina lektira svetskog filma

Sinopsis:

Buržoaska konvencija potpuno je demolirana u Bunjuelovom nadrealističkom ostvarenju "Fantom slobode". Uključujući epizode kada elegantni soiree upotpunjuju gosti na klozetskim šoljama, ili priča o monasima koji igraju poker i svoja religozna odličja koriste kao čipove, do policajaca koji traže nestalu devojčicu, iako im je ova stalno pred nosom, ova perverzna, razigrana apsurdna komedija bez povezanog niza donosi mnoge teme koje su okupirale Bunjuela tokom njegove karijere – od hipokrizije konvencionalne moralnosti do arbitraže društvenim ustrojstvima.

Reditelj

Luis Buñuel

Bunjuelov stil režije bio je ekstremno ekonomičan. Snimao je filmove nekoliko sedmica, ne udaljavajući se od svojih scenarija i radeći po redu, kako bi što više smanjio posao montaže. Vrlo malo je govorio glumcima, ograničavajući svoja uputstva na fizičke pokrete ("pomeri se desno", "idi dole niz prostoriju i prođi kroz ona vrata", itd.) Često je odbijao da odgovori na pitanja glumaca i bio je poznat po tome što je isključivao svoj slušni aparat na snimanju. Iako im je to tada bilo teško, mnogi glumci koji su radili s njim, kasnije su priznali da je njegov pristup doprineo da daju sveže i izvanredne izvedbe.

Nagrade

Trejler


(Klik za veću sliku)