Četvrto carstvo

The Fourth Kingdom

Žanr: Dokumentarni film
Zemlja porekla: SAD
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 14 min

Režija: Alex Lora-Cercos, Adan Aliaga
Scenario: Alex Lora-Cercos, Adan AliagaProgramska selekcija: Up to 10.000 Bucks

Projekcije na festivalu Cinema City:
subota, 2. sept 2017. @ 20:30 - Rampin put Open Air

Sinopsis: 

Četvrto carstvo je carstvo plastike, čistilište u Njujorku za imigrante i društveni šljam, gde Američki san zaista postaje moguć. Kroz priče o Reneu - meksičkom doseljeniku koji ne može da se vrati u svoju zemlju kao gubitnik, Pjeru - Afroamerikancu koji je pronašao sreću u društvenom žigosanju, Judžinu - hendikepiranom čoveku koji je proveo 40 godina na ulici, i Valteru - misterioznom tipu koji je došao peške iz El Salvadora, napravićemo osvrt na ovu planetu, ali i na njihove unutrašnje svetove. 

Režija:

Adan Aliaga je filmski stvaralac čiji je prvi dokumentarni film "Kuća moje bake" (2005) osvojio nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući i glavnu nagradu na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu. Od tada je snimio pet dugometražnih filmova, koji su osvojili brojna nacionalna i međunarodna priznanja uključujući i nagradu Pilar Miro za najbolje debitantsko ostvarenje na Međunarodnom filmskom festivalu u Valjadolidu, nagradu za najbolji dokumentarac na festivalu Alcances, nagradu za najbolji film na festivalu u Madridu i posebno priznanje žirija na festivalu u Malagi. 

Alex Lora je takođe učestvovao na Mađunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, i to 2015. godine sa filmom "Očeva Fotelja". Dva puta je uvršten u zvaničnu selekciju Sundance festivala, a njegovi filmovi osvojili su preko 100 nagrada i priznanja, uključujući i regionalnu Emi nagradu. Takođe je bio nominovan za Studentskog Oskara Američke filmske akademije, kao i za Gaudijevu nagradu Katalonske filmske akademije.