24/05/2012 11:28

Cinema City predstavlja 10 sjajnih ostvarenja u selekciji Exit Point

U Exit Point takmičarskoj selekciji internacionalnog filma posetioci festivala Cinema City moći će da pogledaju neka od najboljih filmskih ostvarenja nezavisne produkcije. Ovaj filmski program predstaviće domaćoj publici filmove prikazane na nekim od najznačajnijih svetskih filmskih festivala, ukazujući nam na najnovije tokove kojima se kreće svetska kinematografija. Izbor filmova Exit Point programa potpisuje filmski kritičar Dubravka Lakić, a u okviru programa biće predstavljeno deset filmova koji će se takmičiti za nagradu Ibis.Exit Point nam donosi film „Saradnik“ (Collaborator), debitantsko ostvarenje američkog reditelja i glumca Martina Donovana, koje je sa izuzetnim uspehom prikazano na festivalu Karlovi Vari, gde je osvojilo nagradu za najboljeg glumca (Dejvid Mors), kao i FIPRESCI priznanje kritike. Mračna komedija bogata napetom atmosferom i provokativnim dijalozima, govori o iznenadnom obrtu u životu nekada uspešnog dramaturga Roberta Longfeloa.

Peti film reditelja Enthovena, “Doviđenja” (Hasta la vista / Come As You Are), premijerno je prikazan na festivalu u Montrealu, gde je pored Gran Pri nagrade osvojio i People’s Choice Award, kao i specijalno priznanje ekumenskog žirija. Ovo je neverovatno snažna priča o ljubavi, bezuslovnom prijateljstvu i požudi, priča o humoru kao jedinom sredstvu kojim se prevazilaze bolne situacije, o žudnji kao najmoćnijem motivu koji stoji iza čovekove borbe da se prevaziđu lična ograničenja.

U okviru selekcije Exit Point biće prikazan drugi dugometražni igrani film mlade rediteljke Zuzane Liove, „Kuća“ (Dom / The House), koji predstavlja priču o nesavršenom muškarcu koji sanja o savršenoj porodici. Film prikazuje oštar sukob generacija, ambicija i ideala unutar jedne nefunkcionalne porodice.

Domaća publika će moći da pogleda i slovenački film „Laku noć, gospođice“ (Lahko noć, gospodična / Good Night, Missy), višestruko nagrađen na filmskom festivalu u Puli, u režiji Metoda Peveca, koji govori o nestabilom odnosu i ljubavnim vezama glavne junakinje Hane koja na kraju ipak donosi odluku koja će joj olakšati život i učiniti je spokojnom.

Ono što će publiku Festivala naročito obradovati je novo ostvarenje sjajne francuske glumice i rediteljke Džuli Delfi – „Le Skylab“, odlična komedija koja pruža nostalgičan osvrt na 1979. godinu i velika porodična okupljanja, i to sve u noći pada Nasine „Skylab“ svemirske stanice.

Na Festivalu će biti prikazan film „Ljubav i modrice“ (Love and Bruises) - novo ostvarenje, poznatog kineskog autora Lua Jea, domaćoj publici naročito poznat po filmu „Letnja palata”, zbog kojeg je u Kini dobio „titulu” zabranjenog reditelja. Majstorski režiran, snimljen u Parizu, film „Ljubav i modrice“ nastao je prema romanu Jie Liu-Falen i govori o mladoj kineskoj profesorki koja stupa u razornu erotsku vezu sa posesivnim, pomalo primitivnim, ali izuzetno privlačnim Matjeom.

Istočni Stokholm“ (Stockholm Östra / Stockholm East) Simona Kaijsera da Silve je intrigantna i opasna ljubavna priča između dvoje stranaca koji se upuštaju u vezu strasti i laži, višestruko nominovana za nagradu koju dodeljuje Švedska filmska akademija i uspešno prikazana u zvaničnim selekcijama Filmfesta u Hamburgu, Internacionalnog filmskog festivala u Indiji, Abu Dabi filmskog festivala...

Svakako ne treba propustiti “Uspavani glas” (La voz dormida / The Sleeping Voice), treći film čuvenog Benita Zabrana, koji je svetsku slavu stekao već svojim prvim ostvarenjem “Sam” iz 1999. Nastao je prema istoimenom romanu-bestseleru Dulće Čakon i predstavlja svedočanstvo o ženama koje su izgubile rat, završile u Frankovom zatvoru trpeći nezamislive sadističke torture i zločine o kojima su morale da ćute...

Film „Nepravedan svet” (Adikos kosmos / Unfair World) grčkog autora Filiposa Citosa imao je svetsku premijeru na festivalu u San Sebastijanu, gde je Citos osvojio nagradu za najbolju režiju, a glumac Antonis Kafecopulos nagradu za najbolju mušku ulogu. „Nepravedan svet“ je vrlo simpatična priča o policijskom isledniku, čija je opsesija da bude pravedan ali u skladu sa sopstvenim moralnim kodeksima, što će ga dovesti u velike neprilike, ali zbog koje će i naići na ljubav.

Komedija „So života“ (Gianni e le donne / The Salt of Life) italijanskog scenariste, glumca i reditelja, Đanija di Gregorija je humana i optimistička priča o potrazi jednog šezdesetogodišnjaka za „novim ljubavnim avanturama“. Uključujući u film svoje poznanike, čak i svoju devedesetogodišnju majku, Di Gregorio je malim sredstvima uspeo da napravi veliki egistencijalistički film.