11/02/2015 14:24

Prijave za festival dokumentarnog filma BFDKF u toku

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), najstarija domaća filmska manifestacija, ove godine će se održati od 23. do 29. marta u Domu sindikata, a na programu će biti svi dokumentarni formati, najavili su organizatori.

Festival će imati tri takmičarske selekcije: domaću, regionalnu i međunarodnu. Domaći i regionalni autori takmičiće se u kategoriji dugometražnih, srednjemetražnih i kratkometražnih dokumentaraca, kratkih igranih, eksperimentalnih, animiranih i studentskih filmova.

Umetnički direktor Festivala Mladen Matičević rekao je da će predstojeće izdanje festivala biti prvo zvanično prvenstvo Srbije u dokumentarnom i kratkometražnom filmu.

U regionu svake godine nastaje veliki broj vrhunskih i značajnih filmova sa temama koje su nam bliske, želimo da ih predstavimo beogradskoj publici i da kolegama omogućimo neposredno takmičenje za nezvaničnu titulu prvaka regiona u dokumentarnom i kratkometražnom filmu, rekao je Matičević.

Prema najavi organizatora u domaćoj i regionalnoj takmičarskoj selekciji biće dodeljene i strukovne nagrade za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, zvuk, muziku i produkciju. U okviru ove dve selekcije dodeljivaće se i strukovne nagrade: za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, zvuk, muziku i produkciju.

U tri prateća programa na festivalu će biti prikazani kineski dokumentarci i filmovi o urbanom duhu Beograda nastali u protekloj deceniji, kao i selekcija filmova koji nisu uvršćeni u takmičarski program, ali zaslužuju da budu prikazani. Sve nagrade na festivalu su novčane, a filmovima koji se kvalifikuju za takmičarski program biće plaćeni troškovi ekranizacije.

Svi filmovi prikazani na festivalu takmičiće se i za nagradu publike. Autori filmova mogu da se prijave za učešće na festivalu preko onlajn aplikacije na internet adresi www.bfdkf.rs do 15. februara.

Izvor: b92.net, beta.rs