08/12/2014 12:01

Najbolja filmska ostvarenja 2014. prema sajtu "Metacritic"

Sajt “Metacritic” početkom decembra objavio je svoju tradicionalnu listu najboljih ostvarenja godine na izmaku. Njihova lista nastala je na osnovu analize do sada objavljenih top-listi filmskih kritičara i medija, pa tako konačan poredak predstavlja sumiranje prvih, drugih i svih ostalih mesta koje su odabrani naslovi zauzeli na brojnim listama.

S obzirom na to da se uglavnom okreće američkom i zapadnoevropskom tržištu, tako je i pri pravljenju ove liste “Metacritic” analizirao mahom analize američkih, britanskih i francuskih kritičara. To listu možda čini manje raznovrsnijom, ali nije na odmet pogledati još jedan ovakav presek stanja kojih će u narednim danima biti sve više.

Na vrhu liste našao se film “Boyhood” Ričarda Linklejtera, koji je već viđen kao jedan od favorita na dodeli Oskara. Intimna drama o odrastanju dečaka, snimana u realnom vremenu tokom perioda od 12 godina, nalazi se na skoro svim relevantnim listama najboljih filmova godine, i to najčešće na samom vrhu.


Domaća publika mogla je da pogleda ovo ostvarenje prošlog meseca na 10. Slobodnoj zoni, dok je film sa druge pozicije liste, “Zbogom jeziku(Adieu au langague) slavnog reditalja Žan-Lika Godara srpska publika premijerno videla na nedavno završenom Festivalu autorskog filma. Najnovije Godarovo ostvarenje ujedno je i najzanosnije u njegovoj plodnoj i hvale vrednoj karijeri, a nakon premijere u Kanu film je odmah osvojio kritičare iz celog sveta.


Treće mesto na listi zauzeo je film “The Grand Budapest Hotel” koji je režirao miljenik domaće publike Ves Anderson. U Srbiji premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, kada su karte za sve projekcije planule u neverovatnom roku, ovaj raškošni film sa elementima komedije i avanture prati Gustava H. (Rejf Fajns), legendarnog konsijerža čuvenog evropskog hotela između dva rata i potrčka Mustafe (Toni Revolori), dečaka koji postaje njegov najverniji prijatelj. Izvanrednu glumačku ekipu čine i Tilda Svinton, Bil Marej, Edvard Norton, Oven Vilson, Džud Lo, Vilijam Defo…


Četvrto mesto zauzima film “Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance)” Alehandra Gonsalesa Injaritua. Premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, ovaj crnohumorni dragulj filmske umetnosti donosi Majkla Kitona u glavnoj ulozi nekadašnje filmske zvezde koja je digla ruke od popularne superherojske franšize, da bi dve decenije kasnije pokušao da oživi karijeru u adaptaciji Karverove kratke priče “O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi”. Na dodeli nezavisnih Gotam nagrada 1. decembra u SAD, film je proglašen najboljim, ostavljajući za sobom i “Boyhood” i “The Grand Budapest Hotel”, dok je Kiton izabran za najboljeg glumca.


Peto mesto na osnovu kritika i rang lista kritičara zauzeo je film “Whiplash” Demiena Kazela, jedan od najvećih hitova ovogodišnjeg Sandens festivala, koji je odmah po premijeri u januaru dobio odlične ocene kritike. Film prati Majlsa Telera u ulozi mladog bubnjara koji se tokom školovanja probija na muzičku scenu, a u Holivudu već slovi za potencijalno iznenađenje na dodelama nagrada, kao još jedan mali film koji može da osvoji veliki broj srca među publikom i kritikom.


Šestu i sedmu poziciju dele filmovi “Under The Skin” i “Nightcrawler” koji imaju istovetan broj poena na “Meatacritic” listi. “Under The Skin”, u režiji Džonatana Glejzera, je naučno-fantastični triler koji prati vanzemaljku (Skarlet Johanson) u pohodu na muškarce, koja potom upada u niz intimnih odnosa sa stanovnicima jednog mesta u Škotskoj, čija tela potom misteriozno nestaju.


Nightcrawler” je rediteljski debi Dena Gilroja, koji je premijerno prikazan u septembru na prestižnom Filmskom festivalu u Torontu. Džejk Džilenhol u jednoj od svojih boljih uloga igra mladića koji snima zločine po Los Anđelesu, ne bi li potom snimke prodao medijima.


Ovu filmsku jesen obeležila su i nova, uvek rado viđena, ostvarenja reditelja kao što su Pol Tomas Anderson ili Klint Istvud.

Tomas Anderson je prvi reditelj kome je pošlo za rukom da na velikom platnu u dugometražnom ostvarenju oživi neko od dela popularnog i misterioznog američkog pisca Tomasa Pinčona. “Inherent Vice” predstavlja još jednu njegovu uspešnu saradnju sa Hoakinom Finiksom, nakon što su zajedno briljirali u “Masteru”. Ova priča o detektivu Lariju koji istražuje ubistvo momka svoje bivše devojke premijerno je prikazana na Filmskom festivalu u Njujorku u oktobru, određeni američki bioskopi prikazivaće je od 12. decembra, dok će širom sveta biti u dvoranama tek u januaru - što znači da reditelj i ekipa više nego očigledno ciljaju na Oskare.


Ništa manje ambicije nema ni veteran Klint Istvud kojem godine nikako ne mogu naškoditi. Drama “Snajperista” (American Sniper), u kojoj Bredli Kuper tumači naslovnu ulogu, zapravo je ekranizacija životne priče najuspešnijeg snajperiste u istoriji američke vojske, Krisa Kajla.

Film je snimljen prema knjizi koju je Kajl napisao, nakon što je odradio četiri misije u Iraku, gde mu je u nekoliko navrata život bio u opasnosti a glava ucenjena. I ovaj film ima oskarovski tempiranu distribuciju, pa tako nakon par festivala u novembru u bioskope dolazi tek u decembru, dok će se pred domaćom publikom prikazivati početkom godine.


Za desetu poziciju na listi trenutno se kandidovalo nekoliko filmova, koji imaju ujednačene ocene kritike. To su dve adaptacije, ostvarenje “The Theory of Everything” Džejmsa Marša, zasnovano na memoarima bivše supruge Stivena Hokinga, i film “Iščezla” Dejvida Finčera, odlično tempirani triler koji je na veliki ekran oživeo radnju istoimenog književnog bestselera autorke Džilijen Flin.


U trci je i naučno-fantastični spektakl “Interstellar”, jedan od većih epskih blokbastera godine, kojim se Kristofer Nolan vratio u rediteljsku stolicu , kao i film “Selma”, istorijska drama Ave Divernej koja prati Martina Lutera Kinga u maršu koji je promenio istoriju SAD.



Izvor: b92.net