16/02/2014 17:34

Nagrade 64. Berlinala

Kineski film "Crni ugalj, tanak led", u režiji Diao Jinana, dobitnik je "Zlatnog medveda", a reč je kriminalističkoj priči koja je zapravo, tmurna "slagalica" ljubavi, osvete i seksualne požude u jednom društvu bez morala.
 

Kineski filmski stvaraoci su u Berlinu pokupili brojne nagrade - četrdesetogodišnji glavni glumac u pobedničkom filmu, Fan Liao, proglašen je za najboljeg glumca festivala, a i nagrada za najbolju kameru, otišla je u ruke kineskiih umetnika - Jian Zeng je dobio nagradu za fotografiju u drami "Tui Na" (Slepa masaža).

"Srebrnog medveda" kao najbolja glumica, dobila je 23-godišnja Japanka Haru Kuroki za ulogu služavke u filmu "Chiisai Ouchi" (Mala kuća), čiji je režiser Joji Jamada.


"Srebrnog medveda", veliku nagradu žirija dobio je američki film "Grand Budapest hotel", dok je "Srebrnog medveda" za najbolju režiju dobio Ričard Linklater za film "Boyhood" (USA).

Na ovogodišnjem 64. filmskom festivalu u Berlinu (6-16. februara) predstavjeni su i novi filmovi Vesa Andersona i Džordža Klunija, kao i ostvarenje Ričarda Linklejtera koje je pravio 10 godina. Britanskom reditelju Kenu Louču uručen je Zlatni medved za životno delo.